Crematorium Meerbloemhof, Zoetermeer

Informatie

  • programma: Crematorium en aula voor uitvaarten
  • plaats: Zoetermeer
  • opdrachtgever: Monuta Bouw en Techniek, Apeldoorn
  • BVO: 1600 m2
  • opdracht: 2000, na prijsvraag door gemeente Zoetermeer
  • start bouw: mei 2005
  • oplevering: oktober 2006
  • in samenwerking met: Braaksma & Roos
  • projectarchitect: Martijn de Gier
  • projectteam:
    • Miel Karthaus
    • Olivier Graeven
    • Rob Appels
  • fotografie: Pieter Kers, kbng

publicaties

  • bouwen met staal in nummer 197 (2007), p.30 t/m p.35
    “Weervast stalen gevel verhult alledaagse constructie”
  • A10  in  nummer 16 (2007), p.51
    “Symbolic skin”.
  • “Weervast Staal” (2008), p.52.
    Bouwen met Staal, Zoetermeer.
  • Interni Russia , (najaar 2008), p.80 en verder.
    Special over CorTen-staal. Item met onder andere DOK-architecten, Herzog & de Meuron, Richard Serra. Ook voorzien van een Kalender. December 2009 is onze maand.

laureaten

  • 2e prijs International Funeral Awards 2007, in de categorie ‘Mooiste polyvalente funerarium en crematorium’.

Projectomschrijving

Crematorium Meerbloemhof, is een onverkorte uitwerking van het ontwerp waarmee wij in 2000 een besloten prijsvraag wonnen. De inbedding van het ontwerp in het landschap geeft de geborgenheid die wenselijk is bij een uitvaart, zonder dat het introvert wordt.

Het gebouw begeleidt iemand op zijn of haar laatste gang. Ruimtes vloeien in elkaar en in het landschap over, zodat continuïteit tussen ceremonie, landschap en gebouw ontstaat. Een laag beginnende muur neemt de nabestaanden vanaf de parkeerplaats, steeds oplopend, mee tot in de aula. De aula is de lichtste en hoogste ruimte van het gebouw, met een groot venster dat perspectief biedt op verreikend water. Beschut door een stevige, zware CorTen-stalen wand weet men zich gevrijwaard van het dagelijks leven en kan men zich richten op de ceremonie of wegdromen bij het uitzicht.

Na afloop van de ceremonie -bij een begrafenis draagt men de kist over het diepliggende water naar de rustplaats- komen de nabestaanden los uit de beschutting van de muur, om in warme ruimte na te borrelen.
De vrije wandeling naar de auto zal lichter aanvoelen, mede door het langzame dalen van het terrein.

update:

Het Crematorium is inmiddels door ons uitgebreid: de koffiekamers zijn in 2012 vergroot. Zie de projectpagina hiervan.

Met de uitbreiding van de begraafplaats hoflaan aan de Noordzijde van het Crematorium ontstaat een nieuwe opgave: De gesloten CorTen stalen wand moet uitnodigend worden aan deze zijde. Een verbinding tussen alau en deze nieuwe grafvelden is noodzakelijk. Tevens heeft Monuta uitgesproken een uitvaartcentrum te willen realiseren. Sinds 2013 werken wij aan deze nieuwe opgave.