Gemaal de Poel [Monnikendam]

Informatie

  • opdrachtgever: HHNK / Witteveen+Bos
  • plaats: Monnikendam
  • BVO: nvt
  • opdracht: mei 2016
  • start bouw: ntb
  • projectarchitect: Miel Karthaus
  • projectteam: Meral Yakısıklı
  • externe links:

Projectomschrijving

Een uitkijkpunt op een gemaal. Om even af te stappen. Om het landschap te ervaren. Om te verpozen tussen Gouwzee en De Poel. De pompen en de installaties zijn grotendeels in de dijk opgenomen.
De dubbel georiënteerde locatie vraagt om een gelijkwaardige benadering; zowel de Gouwzee als De Poel verdienen evenveel aandacht. Hoewel beide helften in functie van elkaar verschillen (de instroom bij De Poel en de uistroom bij de Gouwzee), zijn ze onlosmakelijk verbonden met elkaar als een tweeling. Ondergronds is dat helder genoeg.
Onze benadering voor dit ontwerp is gericht op het bovengronds benadrukken van deze verbondenheid. We maken dat helder door middel van een schijfstructuur die start bij het gemaal, even ruimte maakt voor het verkeer, en vervolgens weer opduikt ter plaatse van het ‘terras’. Materialisering , hoogte en breedte is identiek en bergen elementen als schotbalken en de toegangen tot het gemaal. De sterke horizontaliteit van de schijven brengt de plek in relatie tot de horizon.