Huis J. [loosduinen]

Informatie

  • opdrachtgever: particulier
  • plaats: loosduinen, den haag

Projectomschrijving

Onze opdrachtgever kocht een huis. Eigenlijk meer een lokatie: het was te klein, niet van deze tijd, met een zwembad. Een kelder eronder was zijn gedachte, want dat geeft ruimte, en voorruit nog wat aanbouwen. En wat raampartijen veranderen. En de trap verplaatsen. Ook nog de openhaard. Wij dachten dat het beter en goedkoper was om binnen het bestaande volume een nieuwe woning te realiseren. Dan heb je tenminste alles in de hand.

Het dak moest behouden, eisten de dochters. Dat was te mooi om weg te doen. Zo gezegd zo gedaan. Onder de kap werd een geheel nieuwe woning opgetrokken. Uit een zachtrode baksteen, met een gebrande cenia-vloer die van binnen naar buiten op het terras doorloopt.

In het souterrain ruimte voor een royale slaapkamer en badkamer, een (wijn)kelder en een berging, zodat de garage vrij blijft van spulletjes die nu eenmaal bewaard blijven.

Onder de kap drie slaapkamers voor de kinderen en een tweede badkamer.

Zo bleef de begane grond geheel vrij voor een werkruimte bij de garage, een hal met toilet en een grote open woonkamer. Centraal in de woonkamer de trap naar boven en beneden. Deze scheidt keuken van woonkamer. De eetzone verbindt beide juist weer.

Om privacy naar de omgeving te borgen zijn de vensters naar de straat fijnmazig verdeeld, de vensters naar de tuin als kast vormgegeven.