Shell Central Offices: C30
Informatie
- programma: Restauratie en nieuwbouw van de Haagse kantoren van Shell, herprofilering Carel van Bylandtlaan.
- plaats: Den Haag
- opdrachtgever: Shell
- opdracht: winter 2001
- start bouw: medio 2003
- oplevering oktober 2005
- BVO masterplan: 83.323 m2
- in samenwerking met:
- Braaksma & Roos architectuur
- Ellerman Lucas van Vugt Architecten
- met medewerking van: 3TO architecten
- projectarchitect:
- Miel Karthaus (kb
ng) - Niek van Vugt (ELV)
- Miel Karthaus (kb
- projectteam:
- Job Roos
- Carol Groenewegen
- Wim van der Valk
- Olivier Graeven
- Martijn de Gier
- Jesse Karthaus
- en vele anderen
- fotografie: Pieter Kers, kb
ng - externe links:
Projectomschrijving
Het gebouw C30 is het eerste gebouw van ‘de Koninklijke’. Het werd in 1917 gebouwd door de gebroeders van Nieuwkerken in een Hollandse Neo-renaissance stijl die velen toen als te conservatief voor een moderne oliefirma (BPM) beschouwden.
Met de komst van het Learning Centre en het nieuwe werken moest ook dit pand onder handen worden genomen. De Binnenstraat verbindt het meer recente gebouw C30 met het monumentale C16. Deze binnenstraat vormt een keten van informele plekken, winkeltjes, horeca-gelegenheden en een kapsalon. In C16 eindigt de binnenstraat in de Nutshell, een luxe restaurant dat in één van de hoven geplaatst is.
Wij hebben in C30 de bestaande indeling van de kantoren gehandhaafd, evenals de natuurlijke ventilatie. Hierdoor kon de hoeveelheid installaties worden beperkt en hoefde er geen aanslag op de plafonds plaats te vinden.
Op de overgang tussen C30 en C16 is een centrale, informele ruimte gemaakt waar gasten en personeel elkaar kunnen ontmoeten en werken. Dit café voert anaar de overdekte omgang in de eerste monumentale hof.
Kloosteromgang
Om het verkeer en uitwisseling tussen Learning Centre en de diverse werkmaatschappijen van Shell te versterken is veel aandacht gegeven aan een route die de atria van C16 verbindt met de hoven in het rijksmonument C30. De overdekte en deels beglaasde omgang in de tweede hof is een letterlijke doorvoer van deze binnenstraat tot aan het punt waar de geschiedenis van Shell ooit begon, het hart van het oude BPM-gebouw. Als een kloosteromgang herhaalt deze het carré van de hof maar verdiept de ruimte in het centrum met een dubbele verdiepinghoogte. Hiermee blijft de ingreep ondergeschikt aan de ruimte van de hof maar voegt toch de nodige allure er aan toe. Lopend in deze kloosteromgang verblijf je steeds aan de rand van een grote ruimte.
Nutshell
De inpandige straat die alle atria van C16 en C30 aaneenrijgt vindt zijn einde in de intieme ruimte van een gastenrestaurant. In tegenstelling tot de omgang in het eerste hof die de ruimte volgt is hier een kegelvormig object gemaakt dat als een meubel in de ruimte van dit hof is geplaatst. Door de beglaasde top van deze kolfvormige ruimte is steeds de rand van het hof met de monumentale toren zichtbaar. Een ruimte in een ruimte.