De Tempel, den Haag

Informatie

Projectomschrijving

Kan dit gebouw wat duurzamer? – Dat is de vraag die bij ons werd neergelegd. De Tempel is voorzien van een energielabel F, wat de verhuur wat lastig maakte. Ja, zelfs A is mogelijk, wisten wij. Immers dit is het doel van WarmBouwen, een concept wat wij ontwikkelden, ter verduurzaming van vastgoed zonder overmatig gebruik van isolatie.

Dat WarmBouwen dé oplossing is voor veel van dit soort gebouwen, dat hadden ook LOCAL en DGMR reeds geconstateerd: de slechte energiebalans kan worden hersteld, maar architectonisch, bouwfysisch en bouwhistorisch waardevolle elementen kunnen worden behouden. Daarmee zijn conventionele middelen vaak ontoereikend, zeker in de Tempel. Zo kan ruimtelijk en economisch verantwoord worden verbeterd.

Door WarmBouwen toe te passen, hoeft in de tempel nauwelijk isolatie te worden toegepast. De vochtbalans wordt niet verstoord. De architectuur blijft in zijn waarde, van binnen en van buiten. Het rijksmonument wordt klaargestoomd voor de toekomst, zonder concessies te doen aan comfort, energieverbruik, en monumentale waarde.

Voor meer uitleg over hoe Warm Bouwen werkt: www.warmbouwen.nl.