Informatie

  • programma: Visvriendelijk gemaal
  • opdrachtgever: Brabantse Delta
  • opdracht: juni 2015
  • oplevering: eind februari 2018
  • projectarchitect: Miel Karthaus
  • projectteam: Meral Yakısıklı
  • aannemer: GMB Waterkwaliteit en installaties
  • externe links:

Projectomschrijving

Na ruim vijftig jaar trouwe dienst is gemaal Emilia aan het einde gekomen van de levenscyclus. Een nieuw gemaal is nodig, aangepast aan de eisen van deze tijd. Dat nieuwe gemaal wordt even verderop gerealiseerd krijgt een landschappelijke inpassing. In de jaren ‘60 werden gemalen functioneel gebouwd voor het huisvesten van apparatuur. Mensen werkten niet langer in de gebouwen en dat was dan ook te zien. Gesloten dozen in het landschap.

Tegenwoordig maken we een gebouw dat gezien mag worden en waarbij de werking van het gemaal ook zichtbaar is. Dat hebben we tot uitdrukking gebracht door een rond gemaal te ontwerpen in plaats van een rechthoekig gebouw. Het gemaal is ontworpen met kenmerken van de nog bestaande watermolen uit de 19e eeuw: geen rechthoekig gebouw, maar de overgebleven romp van een molen.

Emilia krijgt daarmee kenmerken van een bijzonder object. Als van een vreemde sculptuur zoals molens ooit bijzonder waren. Een helder onderscheidend element in inhet landschap, een rijzen object, dominant over de horizontale krooshekreiniger. Alsof Emila de wacht houdt aan de rand van Hooge Zwaluwe.

 

“Met dit ontwerp zorgen we er voor dat het gemaal een landschappelijke inpassing krijgt. Met ook nog eens een mooie verbinding tussen oud en nieuw: kijkt men door het nieuwe gemaal heen, dan is het oorspronkelijke gemaal te zien. Maar belangrijker nog: met dit nieuwe gemaal zijn we op de toekomst voorbereid.”

-Kees de Jong, lid dagelijks bestuur waterschap Brabantse Delta

Visvriendelijk gemaal

Visvriendelijke gemalen worden in Nederland steeds meer toegepast. Deze gemalen worden voorzien van een zogenaamde visveilige pomp. Door toepassing hiervan beschermt het waterschap onder andere de grote en kleine modderkruiper, beide beschermde vissoorten, die in dit gebied leven. Gemalen zijn een barrière voor vissen. Stroomopwaarts lukt het vissen niet om een gemaal te passeren. Stroomafwaarts lopen vissen grote risico’s. Ze kunnen gedood worden of beschadigd raken. Bij een visvriendelijk gemaal komen vissen niet in aanraking met de pompwaaier en kunnen zo ongedeerd het gemaal verlaten.