Gemaal Schardam
Informatie
- programma: Nieuwbouw gemaal tussen Schermerboezem en Markermeer (afvoer overtollig water van 220 polders)
- oppervlakte: 4800 m2 BVO
- capaciteit: 2000 m3 per minuut
- plaats: Schardam, Nederland
- opdrachtgever: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)
- opdracht: juli 2012
- oplevering: 7 juni 2017
- projectarchitect: Miel Karthaus
- projectteam: Meral Yakısıklı, Vivienne van Leeuwen (belettering)
- fotografie: ADJ Video
- zie ook: projectpagina belettering gemaal schardam
- Externe links:
Projectomschrijving
Hoe ziet een gemaal eruit? Het is niets meer dan een bouwkundige jas om noodzakelijke techniek. Die bouwkundige jas kan allerlei vormen aannemen, zo zagen wij toen we begonnen met ons onderzoek. Als schuren, als modernistische objecten, opgaand in het landschap. Het gemaal bij Schardam ligt landschappelijk op zo’n mooi punt, tussen Schermer en Markermeer, dat het meer verdiende. Een waterwerk dat iets aan zijn omgeving toevoegt.
Zo maakten wij de stap naar de weerbaarheid, de robuustheid van de oude Hollandse vestingwerken. Met de voeten in het water, rondgangen en overzichtsplaatsen erop.
Om een kostbare dijkverhoging in het gebied van de Schermerboezem te vermijden is bij Schardam een gemaal aangelegd dat bij gevaarlijk hoge waterstanden het overtollige water uit 220 polders binnen korte tijd kan afvoeren op het Markermeer. Daartoe wordt middels een vijftal bulbpompen het water uit de Schermerboezem onder de buitendijk op het peil van het Markermeer gebracht. Alle pompen zijn daarmee ondergronds en uit het zicht gebracht. Bovengronds is de regelapparatuur, een traforuimte en het krooshek in een architectonisch ensemble ondergebracht. Uitgevoerd in baksteen geeft het gemaal een associatie met de weerbaarheid van Oud Hollandse vestingwerken.