Maandag 6 maart is de officiële start van de bouw van gemaal Emilia in Hooge Zwaluwe. Miel Karthaus (kbng) zal aanwezig zijn voor toelichting van het ontwerp.
Gemaal Emilia, in het buitengebied van gemeente Drimmelen, krijgt een nieuw gemaal én een nieuwe ombouw. De ombouw is ontworpen met oog voor het landschap. Het nieuwe gemaal zorgt dat het poldergebied Emilia droge voeten houdt. Ook zorgt het gemaal voor het juiste oppervlaktewaterpeil. De bouw start in maart 2017 en zal februari 2018 gereed zijn.
Visvriendelijk gemaal
Visvriendelijke gemalen worden in Nederland steeds meer toegepast. Deze gemalen worden voorzien van een zogenaamde visveilige pomp. Door toepassing hiervan beschermt het waterschap onder andere de grote en kleine modderkruiper, beide beschermde vissoorten, die in dit gebied leven. Gemalen zijn een barrière voor vissen. Stroomopwaarts lukt het vissen niet om een gemaal te passeren. Stroomafwaarts lopen vissen grote risico’s. Ze kunnen gedood worden of beschadigd raken. Bij een visvriendelijk gemaal komen vissen niet in aanraking met de pompwaaier en kunnen zo ongedeerd het gemaal verlaten.
Emilia mag ook gezien worden
Architect Miel Karthaus: “Het nieuwe gemaal krijgt een landschappelijke inpassing. Dat hebben we tot uitdrukking gebracht door een rond gemaal te ontwerpen in plaats van een rechthoekig gebouw. Het gemaal is ontworpen met kenmerken van de nog bestaande watermolen uit de 19e eeuw”.
Wat gaat er gebeuren
De nieuwbouw komt naast het huidige gemaal. Werkt het nieuwe gemaal naar behoren, dan begint waterschap Brabantse Delta met de sloop van het huidige. De verwachting is dat het nieuwe gemaal in december 2017 gereed is. Eind februari 2018 is het huidige gemaal gesloopt en afgevoerd en kunnen de werkzaamheden worden afgerond.
Waterschap Brabantse Delta zorgt voor veilige dijken en kades, zuivert rioolwater, verbetert en bewaakt de kwaliteit van het oppervlaktewater en regelt de hoogte van het water in Midden- en West-Brabant. Bij de uitvoering van deze taken werken wij samen met inwoners, agrariërs, bedrijven en anderen. Hierbij houden we rekening met de belangen van de samenleving en bereiden ons voor op toekomstige ontwikkelingen.